Hacamat ne zaman yapılır? Hacamat hangi gün yapılır? Hacamat günleri hangi günlerdir? bu soruların cevaplarını sizin yazdık. Umarım faydalı olur.
Hacamat Nedir?
Hacamat, geleneksel bir tedavi yöntemi olarak bilinen bir uygulamadır. Binlerce yıldır çeşitli kültürlerde kullanılan hacamat, kan temizleme ve vücuttaki toksinleri atma amacını taşır. İslam tıbbında da önemli bir yeri olan hacamat, özel vakumlu kupaların cilt yüzeyine uygulanmasıyla gerçekleştirilir.
Hacamat kısaca deri altında birikmiş, vücutta hastalıklara neden olan toksik kanın vakumlanarak dışarı alınması işlemidir.
Hacamat Ne Zaman Yapılır?
Hacamat ne zaman yapılır? Herhangi bir rahatsızlık yoksa, sağlığı korumak, detoks yada sünnet maksadıyla yaptırılacaksa, hacamat tedavisinden maksimum fayda elde etmek açısından tavsiye edilen mevsim, ay ve hafta günlerine riayet etmek önemlidir.
Hacamat ,mevsim olarak ilkbahar ve sonbaharda ,ay günleri olarak hicri ay’ ın 14 – 28 arasındaki tekli günlerde ( hicri 15, 17, 19, 21, 23, 25, 27 gibi..) yaptırılması uygun olur.
Ancak, Hacamat tedavisi herhangi bir rahatsızlık için tedavi maksatlı yaptırılacak ise zaruret olması açısından mevsim veya ay günlerine bakılmaksızın en kısa zamanda yapılması gerekir.
Yılda 2 ila 4 defa hacamat yaptırmak uygundur. Herhangi bir hastalık olmayan sağlıklı kişilerde en azından mevsim değişikliklerinde 2 defa yaptırılmalıdır.
Hacamat Günleri
Hacamat günleri ,mevsim olarak ilkbahar ve sonbaharda ,ay günleri olarak hicri ay’ ın 14 – 28 arasındaki tekli günlerde ( hicri 15, 17, 19, 21, 23, 25, 27 gibi..) yaptırılması uygun olur.
Hacamat Hangi Günler Yapılır?
Hacamat hangi günler yapılır? Hacamat uygulamaları genellikle İslam takvimi (Hicri takvim) ve Ay’ın evreleri dikkate alınarak belirlenebilir. Ancak, hacamat günleri kesin olarak belirlenmiş bir takvime göre değil, daha çok dinî inançlar ve geleneklere dayalı olarak değişebilir. Bazı bölgelerde haftanın belirli günleri veya Ay’ın belirli evrelerine denk gelen günler tercih edilir.
Bu bilgilerden hareketle hacamat takvimi şu şekilde belirlenebilir:
- Hicri ayın ilk 5 ve son 5 günü yapılmaz; 5. ve 25. günleri arasında yapılır.
- Haftanın pazar, pazartesi, salı ve perşembe günleri yapılır; çarşamba ve cumartesi yapılmaz.
- Sünnet için hacamat hicri ayın 17, 19 ve 21. günlerinde yapılır.
Hadislerde ayın ilk 15 gününde hacamat yapılmasının zararlı olduğu ifade edilir. Kameri aylar olarak tabir edilen dönemlerin ilk 15 gününde kişilerin kan miktarının az olduğu söylenir. Bu sebeple bu ilk 15 gün önemlidir. Hacamat için altın günün 17. gün ve salı günü olduğu ifade edilir.
İnanışa göre ayın son 15 gününde hacamat yapılması, kanın daha çok ve hareketli olmasından dolayı tavsiye edilmektedir. Dini kaynaklara göre hacamat tedavisi çarşamba ve cumartesi günü yapılmamalıdır. Aynı zamanda hacamatı tok karnına yaptırmak tavsiye edilmez.
Hacamatın Adımları:
Hacamat uygulaması belirli adımları içerir. Cilt hazırlığı, vakumlu kupaların yerleştirilmesi ve kan dolaşımının uyarılması gibi aşamalar, hacamatın doğru bir şekilde yapılması için önemlidir.
Hacamat Hangi Bölgelere Yapılır
- Omuzlar ve göğüs:Bu bölgeye yapılan hacamat yüksek tansiyon, başağrısı baş dönmesi, akciğer hastalıkları, saç dökülmesi ve kepeğe, kireçlenmeye, boyun fıtığı, hormon dengesizliği, kol ve omuz ağrılarına iyi gelir.
- Bel:Bel bölgesi hacamatı bel ağrısına, idrar kaçırmaya, böbrek ve üreme organı hastalıkları ile bel fıtığına iyi gelir.
- Kafa arkası:Kafa arkasından yapıldığında ise kulak ağrısı, ruhsal ve psikolojik bozukluklar, baş ağrısı, baş dönmesi, ağız içi yaraları, kafa derisindeki egzama ve sedef, saç dökülmesi, diş eti hastalıkları, göz-göz kapağı ve burun hastalıklarına iyi gelir.
- Ense çukuru altı (boyun) :Ense çukur altına yani boyna yapıldığında ağız kokusuna, gözdeki arpacığa ve ödeme, diş ve diş eti hastalıklarına, lenf bezi ve tiroid hastalıklarına iyi gelir.
- Kürek kemikleri altı:Bu bölgeye yaptırılan hacamat bel fıtığına, karın ağrısına, mide-dalak ve karaciğer hastalıkları ile bel ağrısına iyi gelir.
- Kürek kemikleri arası:Kürek kemiklerinin arasına , tam ortaya değil biraz yukarısına yaptırılacak hacamat kalp, pankreas, akciğer ve safra kesesi hastalıklarına iyi gelir.
- Kulakların altı ve biraz arkası:Bu bölge hacamatı baş ağrısına, kulak-burun-boğaz hastalıklarına, karaciğer ve safra kesesi hastalıklarına, baş titremesine, ön ve köpek dişlerine iyi gelir.
- Ayak bileği dış kısmı:Gut ve fil hastalığına, siyatik ve varise bu bölgeye yaptırılan hacamat iyi gelir.
- Ayak bileği iç kısmı:Basura ve adet düzensizliğine ayak bileğinin iç kısmına yaptırılan hcamat iyi gelir.
- Baldırlar:Baldırların arka kısmına yapıldığında idrar yolları ve böbrek hastalıklarına, yüksek tansiyona, sedef ve fil hastalığına, baldır ve ayak ağrılarına iyi gelir.
- Dizlerin iç ve dış kısımları:Dizlerin iç ve dış kısımlarına (üstü ve altına) yapıldığında diz ağrısına, diz hastalıklarına, varise, adet düzensizliğine, basura, ayak yaralarına, böbrek-mide-karacağer ve safra kesesi rahatsızlıklarına iyi gelir.
- Kuyruk sokumu:Bu bölgeye yaptırılacak hacamat fil hastalığına, basura, adet düzensizliğine ve prostata iyi gelir.
Hacamatın Genel Faydaları :
Hacamat her şeyden önce bir kan verme eylemi olduğundan, kan vermenin tıbbi faydaları başlığında bütün faydalara haizdir. Ayrıca, Hacamatın, hastalıklardan korunmak anlamında önemli bir katkısı olması sebebiyle sağlıklı insanların ( her yaş grubu için ) da yılda iki sefer yaptırması şiddetle tavsiye edilmiştir.
Hacamatın faydalarından başlıcaları şunlardır;
► Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, vücuda direnç kazandırır.
► Kanda birikmiş ağır metal ve toksinlerin atılmasını sağlar.
► Ödemleri çözer.
► Kan üretimi ile görevli organları uyarır.
► Beyin fonksiyonlarını canlandırır.
► Ağrıları giderir.
► İleride oluşabilecek muhtemel hastalıkların önlenmesinde etkilidir.
► Bel, boyun fıtığı, eklem ağrıları, karaciğer, kalp hastalıkları, psikolojik hastalıkların ve bunun gibi tüm kronik hastalıkların tedavisinde faydalıdır.
► Göze canlılık verir, gözün görme kabiliyetini artırır. Başından hacamat olan bir insan bunu hemen fark eder.
► Unutkanlık ve dikkat eksikliği olanlar; okuduğunu zor anlayanlar ve baş ağrısı şikayeti olanlar için kafadan hacamat çok faydalıdır. Ezber kuvvetini artırır, hızlı karar alma yeteneğini geliştirir.
► Hacamat, çocukların gelişiminde, gençlerde ise daha dengeli bir ergenlik geçirmelerine yardımcıdır.
► Hacamat metabolizmayı düzenleyerek bağışıklığı güçlendirdiğinden düzenli yaptıranlar, çok sık grip ve soğuk algınlığına yakalanmaz, daha sağlıklı ve daha dinç görünüme sahip olurlar.
Hacamat Kimlere Yapılmaz
- Çok ihtiyar ve zayıf kişilerde,
- Kalp yetmezliği olanlarda,
- Müzmin ishalde,
- Kanı durmayan kişilerde,
- Hamilelerde
- Aşırı kansız kişilerde, (Anemia, Lukemia, Thalassemia)
- Tansiyonu çok düşük kişilerde,
- Kemoterapi görenlerde,
- Çok hassas ve korkan kişilerde yapılmaması tavsiye olunur.
Hacamat Öncesi ve Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler;
Önemli Hususlar ;
- Hacamat olacak kişi ne çok aç, ne de çok tok olmalıdır. 2-3 saat öncesinde çok hafif bir şeyler yenilmesi tansiyon düşmemesi için tavsiye olunur.
- Kan sulandırıcı ilaç kullanılıyorsa ( comadin dışında ) ilacınızı hacamat yaptırılan günde hacamattan 4- 5 saat sonrasında alınması gerekir. Bu durum kişinin rahatsızlığıyla alakalı değişkenlik gösterebileceğinden doktorumuza mutlaka danışınız. Comadin kullananları doktorumuza danışmadan hacamata almıyoruz.
Tavsiye Niteliğinde Yapılması Gereken Husular;
- Hacamat tedavisinden bir gün önce ve sonra hayvansal gıdaların alınmaması
- Cimadan (Cinsel ilişki) bir gün önce ve sonra uzak durmak
- Sigara kullananlar hacamattan en az bir saat önce ve sonra sigara kullanmamalıdır.
- Hacamat sonrası 6 saat kadar uyunmaz. Yarım saat kadar yürüyüş yapılması tavsiye edilir.
- Hacamattan sonra en az iki saat kadar bir şey yenilip içilmemeli, iki saat sonra ise sirkeli su veya bal şerbeti içmek faydalıdır.
Tavsiye niteliğinde olan hususlara riayet edilmemesi, hacamat tedavisine engel bir durum teşkil etmez …
Çocuklarda Hacamat
İran’da Kermen şah tıp fakültesinde 1 yaş üzeri 10 yaş altı 4 bin denekten 3 bin çocuğa hacamat yapılmış, diğer bin çocuğa hacamat yapılmamıştır. Hacamat yapılan çocuklarda; fiziksel gelişmelerinde, iştahlarında, derse olan konsantrasyon ve ezber güçlerinde, davranış bozuklukları, huysuzluk ve hiperaktivitelerindeki azalma, alt ıslatma sorunlarının ortadan kalkması gibi olumlu sonuçlar gözlemlenmiştir.
Hacamat İle İlgili Sık Sorulan Sorular (SSS):
Hacamat Ağrılı Bir İşlem Midir?
Hacamat genellikle ağrısız bir uygulamadır. Uygulama öncesinde cilt uyuşturulabilir ve uzman kişiler tarafından dikkatli bir şekilde gerçekleştirildiğinde minimal ağrı hissedilir.
Hacamat Kimlere Uygulanabilir?
Hacamat, genel olarak sağlık durumu uygun olan birçok kişiye uygulanabilir. Ancak, hamilelik, ciddi kan hastalıkları veya cilt problemleri gibi durumlarda uygulanmamalıdır. Uygulama öncesinde sağlık profesyoneli ile danışmak önemlidir.
Hacamatın Etkileri Ne Kadar Süreyle Devam Eder?
Hacamatın etkileri kişiden kişiye değişebilir. Genellikle birkaç hafta sürebilir, ancak bu süreç kişinin sağlık durumuna, uygulama sıklığına ve diğer faktörlere bağlı olarak değişebilir.
Hacamat Kimlere Yapılmaz?
- Çok ihtiyar ve zayıf kişilerde,
- Kalp yetmezliği olanlarda,
- Müzmin ishalde,
- Kanı durmayan kişilerde,
- Hamilelerde
- Aşırı kansız kişilerde, (Anemia, Lukemia, Thalassemia)
- Tansiyonu çok düşük kişilerde,
- Kemoterapi görenlerde,
- Çok hassas ve korkan kişilerde yapılmaması tavsiye olunur.
Hacamat ne zaman yapılır? Hacamat günleri, Hacamat hangi günler yapılır soruların cevabını sizler için yazdık. umarım faydalı olmuştur. Hekese şifa dolu günler dileriz.